Přihlášení

Duben v knihovně

9. 4. 2021 | Štěpánka Činátlová | Diskuze (0) | Kultura

Vzhledem k současné epidemiologické situaci probíhají akce a kurzy knihovny stále v ONLINE prostředí. Nově najdete odkazy na jednotlivé akce přímo v pozvánkách na webu knihovny, na akce již tedy není nutné se přihlašovat. Novinkou na webových stránkách je také rezervační systém, přes který se můžete přihlašovat na kurzy. Cílem těchto změn je zjednodušit a zpřístupnit dění v knihovně co nejširší veřejnosti. Všechny aktuální informace jsou k dispozici na www.knih-pi.cz, Facebooku a Instagramu.

I v měsíci dubnu se vám přes nepřízeň okolností snažíme zprostředkovat novou výstavu, tentokrát s názvem Vzpomínky na Černobyl. Jde o výjimečný soubor fotografií Václava Vašků, které připomínají 35. výročí černobylské havárie. Fotograf a novinář Václav Vašků se do Černobylu opakovaně vrací už patnáct let. Snaží se mapovat svědectví pamětníků, kteří největší průmyslovou katastrofu v dějinách zažili osobně. V místě havárie zachycuje ozvěny tragédie, která tu stále tiše rezonuje. Jeho série fotografií z Černobylu vyhrála 2. cenu na Czech Press Photo 2005 v kategorii Příroda a životní prostředí. Ve středu 14. dubna budeme s autorem o jeho zážitcích a zkušenostech z Černobylu besedovat online.  

Pokud byste raději cestovali směrem na západ, konkrétně do Kolumbie, připojte se ve čtvrtek 8. dubna k cestovatelské přednášce Marta Eslema a Davida Surého. Zavedou vás do města Sierra Nevada de Santa Marta, do místa, kde ještě před pár lety vládli narkobaroni a kde žijí potomci dávné kultury Tairona. Pokud s námi vydržíte do večerních hodin, můžete se přidat k pozorování noční oblohy z astronomické pozorovatelny naší knihovny. S astrofotografem Václavem Kubešem zahájíme živé vysílání ve 20:00.

V pondělí 12. dubna se můžete dozvědět, jak zní svět, a prolistovat stejnojmennou knihu s její autorkou, japonskou malířkou Hiromi Ogata. Jde o originální knihu plnou poutavých příběhů, tvoření a her se zvukomalebnými slovy. Setkání s japonskou výtvarnicí a spisovatelkou je vhodné pro děti i dospělé. V rámci představení knihy se seznámíte i s online workshopem, který vznikl ve spolupráci se Sladovnou. Následující pondělí 19. dubna bude patřit jarním bylinkám. Knihovnice Markéta Šebestíková se s vámi podělí o své bylinkářské zkušenosti a poradí vám, jakou odbornou literaturu si k tématu nastudovat.

Ve čtenářském klubu ve čtvrtek 22. dubna nahlédneme do Podivuhodného života osamělého pošťáka. S Hanou Mankovou si budeme povídat o knize kanadského spisovatele Denise Thériaulta. Co se stane, když mladý pošťák začne potají otevírat cizí dopisy? Ponořte se s námi do trochu ironického a trochu absurdního příběhu o lásce a lidské identitě…

V pondělí 26. dubna uplyne přesně 35 let od nejzávažnější havárie v historii jaderné energetiky. Její oběti si připomínáme již zmíněnou výstavou a besedou s fotografem Václavem Vašků. Na den, kdy k havárii došlo, jsme navíc připravili přednášku Ing. Jana Manka, který pracuje jako operátor reaktoru jaderné elektrárny Temelín. Vysvětlí nám, proč Temelín není Černobyl, promluví o aktuálních výzvách jaderné energetiky i o bezpečnosti provozu v covidové době.

Také v dubnu se na vás těší naši lektoři jazykového klubu Bez překladu. Máte-li chuť procvičit si znalosti z anglického, francouzského nebo španělského jazyka s rodilými mluvčími, přihlaste se prostřednictvím rezervačního systému na webu knihovny. Zde najdete i podrobné informace o aktuálně probíhajících bezplatných kurzech.

Přejeme vám hezký vstup do jarních týdnů. Věříme, že už bude lépe.

Štěpánka Činátlová

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.