Přihlášení

HONZA KŘÍŽEK – koncert k novému albu "REVOLUCE" v Podčáře!

25. 3. 2022 | Iveta Hodoušová | Diskuze (0) | Kultura

Zpěvák, skladatel a producent Honza Křížek, kterého české publikum zná zejména jako frontmana dnes již kultovní formace z 90. let „Walk Choc Ice“ nebo také jako kytaristu a zpěváka kapely Blue Effect, zavítá do Divadla Pod Čarou v rámci svých jarních koncertů k podpoře alba „REVOLUCE“, které vyšlo v září 2021. Koncert se uskuteční 1.dubna od 20:30 a během večera zazní jak poslední crossoverová deska, jíž dominují kytarové riffy, stejně tak i vybrané písně z repertoáru „Walk Choc Ice“.

S Honzou Křížkem jsme se sešli na krátký rozhovor. 

Honzo, působil jsi v několika kapelách (Walk Choc Ice, Blue Effect, Krucipüsk, Kollerband…). Kdyby ses  vrátil v čase a musel si vybrat jednu jedinou, s kterou teď budeš vystupovat (a s žádnou jinou),  která by to byla? 

Se všemi zmíněnými kapelami jsem zažil neopakovatelné chvíle, ať už ve studiu, nebo na koncertech,  ale když bych se měl rozhodnout pro jedinou a na vždy, byla by to moje současná kapela! To máte asi  jako se svými partnery v životě. Předešlé vztahy vám něco daly, něco sebraly, ale rozhodně chcete žít  se svým současným protějškem, kterého jste si vybrali po předešlých zkušenostech a zralé úvaze na celý život. 

Walk Choc Ice a kultovní věc Rejdit. Ta se nesmazatelně zapsala do hudebních análů. A někdo  kdysi napsal, že: „Dalo by se říci, že přežila život kapely, která nepřežila svoji ambicióznost.“  Je to pravda? Myslím s tou ambiciózností? 

Ten někdo to řekl docela dobře. Ambice nám rozhodně nikdy nechyběly, rozhodně se z Walk Choc Ice  podle mě dalo vymačkat daleko víc. Ale i jedna pecka, kterou si lidé do dnes pamatují je super a lepší,  než zapadnout bez povšimnutí, nebo dostat drátem do oka. 

Rozjíždíš vlastní projekt, vlastní kapelu. Je to lehčí nebo těžší v porovnání s dobou začátků  Walk Choc Ice? Pomineme-li čas covidu. 

Tehdy jsem byl bezstarostný dvacetiletý floutek, co se vezl se svým skateboardem na obrovské vlně  celého období devadesátek, kdežto v současné době všechno vymýšlím, skládám, plánuju a taky  financuju ze své kapsy. A protože v té kapse musí být hlavně na provoz rodiny, musím se občas  hodně otáčet, abych to celé udržel v chodu. Kapela je volnočasová aktivita a taky poměrně drahá  sranda a právě to mě dostalo do pozoru a hned pak do pohybu a začal jsem brát všechno mnohem  víc vážně. Přijal jsem roli producenta vlastních desek a to je docela veliký závazek a zodpovědnost. 

Byla jsem na koncertě Rage Against The Machine, kde Walk Choc Ice vystupovali jako  předkapela, a teď při poslechu alba Revoluce se mi zdá, že tě tahle kapela dost v tvorbě ovlivňuje. Je to tak? 

RATM ovlivnili už kdysi tvorbu Walk Choc Ice, a když jsem se rozhodoval, kterým směrem se na  novém albu Revoluce vydám, padla přirozeně volba na pokračování toho, co jsme tady v  devadesátkách s Chodícím nanukem reprezentovali. Crossover tvrdých kytarových riffů, hiphopových  beatů a rapu kombinovaného s melodickými vokály. V současné době už skládám písničky na novou  desku a už teď vím, že bude hudebně barevnější, více zpívaná, ale rozhodně pořád tak nabroušená  jako její předchůdce. 

Na co se mohou fanoušci tvojí tvorby na koncertě v Písku těšit? 

Především na mojí kapelu a na hodně energický rockový koncert. Taky na brutální příval pozitivní  energie, který si jako bonus odnese každý návštěvník turné Revoluce Live 2022! Kromě pecek z  aktuálního alba jsme do programu zařadili také největší hity od Walk Choc Ice, nemůže nezaznít Slunečný hrob od Blue Effect a třešničkou na dortu jsou cover verze Killing In The Name od RATM a  You Really Got Me od The Kinks, ovšem v naší crossoverové verzi.

Vzkázal bys něco Divadlu Pod čarou, které mimochodem letos slaví 22 let své existence a  přežilo se ctí i uplynulé dva dost kruté roky? 

V Divadle Pod Čarou máme spoustu kamarádů a přátel už od dob, kdy jsme zde pravidelně hráli s  Blue Effect a Radimem Hladíkem a už jenom to je důvod, proč se na tenhle koncert opravdu hodně  moc těším! Ze všeho nejvíc bych ale přál Mírovi Pokornému, našemu dlouholetému kamarádovi z divadla Pod Čarou, aby se uzdravil a mohl být zase  u toho všeho s námi. Celému produkčnímu týmu divadla a nám všem držím palce, ať se všechno už  brzy vrátí do normálních kolejí a můžeme svobodně dýchat a žít.

To si přejeme asi všichni. Honzo, díky za rozhovor a budeme se těšit na tvůj aprílový koncert.

 

Tým Divadla Pod čarou.

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.