Přihlášení

Neseďte doma a přijďte na festival Cool v Plotě

27. 8. 2014 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Iva Bittová - Foto: Pastorius - Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0

Na pěti scénách v Písku se ve dnech 12.–13. září již popáté představí řada zajímavých umělců – solitérů na multižánrovém festivalu Cool v Plotě. Letošní ročník láká především na Ivu Bittovou nebo Irenu Budweiserovou a řadu dalších hudebníků i ze zahraničí.

Mezinárodní festival Cool v Plotě je postavený právě na prezentaci sólových umělců. Ukazuje krásu a sílu individua, soběstačnost jedince a zároveň potřebu sdílet plody tvůrčího potenciálu s publikem. Podle pořadatelů festival ve svých prvních čtyřech ročnících prokázal, že může být novou platformou pro netradiční setkávání hudebníků a divadelníků nejen s diváky, ale i mezi nimi samotnými.

„Nápad pozvat umělce solitéry na několik pódií v Písku byl Michala Grilla a jeho tehdejšího spolupracovníka Marka. Na prvním ročníku vystupovalo asi osm umělců. Od začátku jsme  chtěli, aby žánrová pestrost byla co největší od klasických akustických nástrojů po elektronickou současnou muziku. Zároveň jsme chtěli respektovat to, že to je pořád one-man show – festival jednoho umělce. Postupně přibývali další performance, divadelní představení a záběr chceme rozšířit klidně až po přednášky, vernisáže či čtení. Základ ale by měl zůstat u hudebních vystoupení,“ říká Ivo Voříšek z kavárny U Vavřiny a jeden z hlavních pořadatelů.  

Ohlasy na cool jsou podle pořadatelů většinou pozitivní, jak od diváků, tak i od muzikantů, kteří se právě na píseckých pódiích často potkávají po mnoha letech. „Pravdou je, že ten má rád to a ten zase ono, proto tam je ta žánrová pestrost. Někoho může nějaké vystoupení trochu zklamat, ale právě proto si může vybrat. Nikdo není stejně schopen vstřebat třeba dvacet vystoupení za den, což nestihne ani na velkém festivalu, kde je řada pódií,“ dodává Ivo Voříšek.

Podle něj se písecká přehlídka umělců solitérů Cool v Plotě pravděpodobně nestane masovou záležitostí, ale přehlídkou spíše pro kulturní gurmány. Vychází přitom jednak z vlastních zkušeností pořadatele a zároveň návštěvníka kulturních akcí, které by mnozí takzvaní masoví posluchači či konzumenti označili za kulturu alternativní. „Musíme se podívat, jak fungují veškerá rádia a televizní masáž. Když si zajedu jakýmkoliv směrem za naše hranice, aniž bych si dělal nějaké velké iluze, tak na automatickém ladění najdu až tři rádia, která jsou pro mě přijatelná. U nás v Čechách naladím Radiožurnál nebo Vltavu, v Praze případně Rádio 1, ostatní rádia mi přijdou stejná a nevidím v nich rozdíl. To je jen ukázka toho, jak je u nás prezentována hudba a kapely. I ty, které jsou vysloveně rádiové jako Tatabojs nebo Monkey Business, které nejsou náročné a mají i dobré texty, se v rádiích nevysílají, tak se těžko bude vkus posluchačů nějak zkvalitňovat a zvyšovat,“ tvrdí Ivo Voříšek. Podle jeho slov je to s kvalitní hudbou podobné jako s kvalitní restaurací nebo literaturou, která se k lidem také dostává složitě. Podle něj kvalita bude mít spíš vždy menšinovou základnu a odezvu. 

Vedle zmiňovaných zpěvaček Ivy Bittové a Ireny Budweiserové na Coolu v Plotě vystoupí například Cleveland Watkiss z Velké Británie, Mário Bihári, EN.DRU, Beáta Hlavenková, Irina Andreeva z Ruska, Jiří Smrž, Phil Schönfelt nebo Jiří Imlauf a řada dalších.

Pro hosty sobotního programu budou zdarma zpřístupněny všechny prostory galerie Sladovna, včetně výstavy Les – příběhy pěti stromů. Stálá expozice Radka Pilaře bude sloužit jako dětský koutek s hlídáním ratolestí po celý den.

Festivalové scény budou v kavárně U Vavřiny, integrační kavárně Pontes, Pí Local clubu, na nádvoří Sladovny a Prácheňského muzea. Přehlídku jednoho umělce a jeho múz Cool v plotě také letos podpořilo město Písek z grantového programu na podporu kultury.

Všechny potřebné informace k festivalu naleznete na stránkách COOL V PLOTĚ.

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.