Přihlášení

Přednáška o historii hradišťské školy přilákala desítky lidí

25. 8. 2022 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Iniciativa Naše Hradiště pozvala na podvečer 25. srpna Lucii Buršíkovou z Okresního archivu v Písku na přednášku Paměť našeho Hradiště – hradišťská škola a její učitelé. Na zajímavou besedu o historii školství na píseckém Hradišti s přesahy do starší minulosti či dějinných událostí, které se bývalé vesnice a později městské části Písku jako takové vždy dotýkaly, si našlo cestu zhruba pět desítek lidí. O moderování večera se postaral Jaroslav Chroňák z Osadního výboru Hradiště a organizaci akce Jitka Dušková z místní Hospůdky Na hřišti.

Bylo úžasné vidět kolik lidí – Hradišťáků, hlavně pamětníků, se sešlo, včetně paní učitelky Říhové s jejím poutavým vyprávěním o její učitelské praxi v hradišťské škole v 60. a 70. letech.

Od přednášející Lucie Buršíkové se posluchači dozvěděli mimo jiné i to i to, že na začátku 90. let minulého století se uvažovalo (a existují i návrhy na výstavbu) o nové velké hradištské škole pod fotbalovým hřištěm TJ Hradiště s pavilony učeben, jídelnou i tělocvičnou, aby děti nemusely dojíždět do škol v Písku. Po dostavbě Tylovy školy zůstal projekt u ledu a nikdy se k němu město už nevrátilo.

Věřím, že se podobné přednášky/besedy o různých tématech naší krásné čtvrti Hradiště stanou pravidelnými zastaveními v čase a příjemným sousedským setkáním. Znát své kořeny nejen rodinné, ale i místa, kde jsme se rozhodli žít, je velmi důležité pro pochopení našeho místa v životě.

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.