Přihlášení

Přednáška v MěK Písek: WIKIPEDIE – internetová encyklopedie

1. 10. 2010 | Věra Vodvářková | Diskuze (1) | Kultura

Wikipedie

Přednáška o Wikipedii má za cíl seznámit posluchače s celosvětovou největší encyklopedií na Internetu, která umožnila svobodný přístup miliónů lidí po celém světě k informacím. Přednáška se koná v rámci Týdne knihoven 2010 v pondělí 4. října 2010 od 9,00 hodin v klubovně MěK Písek – pro Akademii třetího věku a další zájemce.

Jako přednášející se představí Petr Brož, písecký rodák věnující se geologii, který působí na české odnoži Wikipedie již od začátku roku 2006. Od této doby se podílel na napsání či rozšíření stovek hesel, z nichž některé dopracoval mezi Nejlepší či Dobré články české Wikipedie. Taktéž se v tomto dobrovolném projektu, kde editoři ve svém volném čase a bez nároků na honorář píší články, stal správcem české Wikipedie a později i jedním z byrokratů. Mezi jeho hlavní zájmy patří cestování, psaní a fotografování světa, čehož zdárně využívá pro zlepšování Wikipedie.

V přednášce se zaměří na objasnění, co je vlastně Wikipedie, kdy a jak vznikla, jak funguje, kdo jsou její autoři, jaké má obranné mechanismy proti zanášení nepravdivých informací, jestli se dá informacím z Wikipedie věřit, zda-li jsou objektivní a ve zkratce představí i další projekty s Wikipedií spjaté. Pokusí se v krátkosti nastínit, jak může každý z posluchačů Wikipedii editovat, či jak jinak přispět ke zlepšení jejího obsahu či doprovodného multimediálního obsahu. V závěru bude prostor pro diskusi s případnou ukázkou editování Wikipedie.
 

0
0

Diskuze k článku +

4. 10. 2010 (23:32)  –  Pavel Cibulka

0
0

Palec nahoru panu Brožovi :) jen tak dál!

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.