Přihlášení

Rekonstrukce píseckého divadla za téměř 80 milionů korun povede ke zdražení vstupného?

31. 1. 2010 | Martin Zborník | Diskuze (0) | Kultura

 Divadlo Fráni Šrámka v Písku FOTO M. Zborník

Rekonstrukce Divadla Fráni Šrámka v Písku pokračuje a je ve své polovině. Otevření kulturního stánku, který musel být před rokem uzavřen kvůli havarijnímu stavu stropu v sále a střechy, plánuje město na 10. října 2010 v 10 hodin. Ve čtvrtek 28. ledna proběhl Den otevřených dveří. Zájem ze strany občanů nedosáhl předpokládané návštěvnosti. Z předchozích zkušeností při rekonstrukci Sladovny a Kulturního domu byl zájem daleko masivnější.

Na havarijní stav se opakovaně upozorňovalo již od roku 2005 (např. audit kulturních zařízení), město však rekonstrukci odkládalo. Následně bylo divadlo statikem uzavřeno v lednu 2008 a začalo se intenzivně hledat řešení .


Den otevřených dveří připravila firma Kočí, která celou rekonstrukci realizuje. Celkové náklady na opravy si vyžádají zhruba 80 milionů korun. Město Písek podalo na tento projekt několik neúspěšných žádostí o získání dotace z Evropské unie. Jedna z největších investičních akcí ve městě je nyní plně hrazena z městských prostředků.


Stavební práce jsou právě v polovině. Rekonstrukce se však dotýká pouze části budovy, zejména prostoru hlediště, šaten a sociálního vybavení pro diváky. V prostoru nad jevištěm bude navýšeno provaziště o 2 m, což umožní v budoucnu plné vytažení kulis. Návštěvníci mohli vidět novou konstrukci střechy, nově vybudovanou výtahovou šachtu, novou klimatizaci, nové řešení ozvučení + osvětlovací techniky i část interiérů.


Nové řešení interiéru od Ing.arch. Stanislava Kopeckého zvyšuje pohodlí pro návštěvníky, ale snižuje původní kapacitu divadla cca o třetinu. Před rekonstrukcí mělo divadlo 540 míst po rekonstrukci jich bude k dispozici jen 381. Zmizí totiž spodní balkon, sníží se počet řad a míst v jednotlivých řadách. Komfort pro diváky pak bude muset být logicky kompenzován vyšší cenou vstupného, než na jakou byli Písečáci zvyklí.

Město nyní po dobu rekonstrukce budovy využívá jako náhradu kulturní dům, jehož rekonstrukce před lety vyšla na 170 milionů korun a každým rokem nás zatěžuje splátkou úvěru ve výši 10 milionů korun. Až se divadlo opraví, většina kulturního programu se vrátí zpět do jeho budovy. Radnice plánuje, že nechá opravit také zázemí pro diváky a herce, vymění klimatizaci, osvětlení, sociální zařízení a další prostory včetně restaurace. Objekt bude řešen jako bezbariérový.


Krátce z historie divadla


Dnešní divadlo stojí na místě bývalé vojenské střelnice, jež byla přestavěna na víceúčelový objekt „Na střelnici“. Divadelní sál zde byl vybudován v roce 1868. Současnou podobu divadlo získalo při komplexní rekonstrukcí v roce 1937. Slavnostní zahájení proběhlo 1. února 1940 uvedením „Prodané nevěsty“ v provedení ND v Praze s dirigentem Václavem Talichem.


Název „Divadlo Fráni Šrámka“ nese písecké divadlo od 1. ledna 1991.


Fotoreportáž najdete v naší fotogalerii
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.