Přihlášení

Romina Capitani Quartet v úterý 20. 3. ve 20 hod. v Kavárně U Vavřiny

13. 3. 2012 | Ivo Voříšek | Diskuze (0) | Kultura

Italská funky jazzová zpěvačka inspirovaná odkazem Elly Fitzgerald a Milese Davise.


Italský jazz si u nás postupně získává fanoušky pro svou středomořskou příchuť a specifický horkokrevný zvuk související s národní povahou. Nemá také nouzi o témata: pokud jako Romina Capitani studujete jazzovou konzervatoř v Boloni, neubráníte se přímým dotekům s historií, kdy do vašich skladeb zcela intuitivně vnášíte stopy, která tu před vámi zanechali fenomenální kastrát Farinelli nebo filmový režisér a milovník jazzu Pier Paolo Pasolini.

Vždyť už jeden z mnoha italských vzorů Rominy Capitani, jazzový saxofonista Luigi Cinque, upozorňoval na to, že „svět hudby není pouze ohromný mechanismus, ale spíš ohromné myšlení“.
Romina Capitani začala zpívat v sedmnácti letech a z Boloně se přesunula studovat jazz do Říma, kde získala přímé kontakty s dvěma fantastickými italskými jazzovými zpěvačkami: Marií Pia de Vito a Dinou Torto. Mezi její učitele patřili také světoznámý trombonista Massimo Morganti s jehož bigbandem zpívala a cellista Paolo Damiani, o hodinách s argentinským saxofonistou Javierem Girotto ani nemluvě.

Vokální styl Rominy Capitani a její vnímání jazzu proto čerpá z mnoha pramenů, čemž svědčí její obliba Billie Holiday, japonské klavíristky Hiromi Uehara, Charlese Minguse, ale také Björk nebo Jamiroquai.

Doma zpěvačka vede Isola Jazz Quartet, na českém turné ji ale doprovodí čeští jazzmani: Tomáš Jochmann (piano), Lukáš Kytnar ( baskytara, kontrabas) a Tomáš Hobzek ( bicí).

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.