Přihlášení

Výsledky grantového řízení 1. výzvy na podporu písecké kultury

25. 5. 2009 | Martin Zborník | Diskuze (4) | Kultura

Město Písek zveřejnilo výsledky grantového řízení 1. výzvy na podporu kultury pro rok 2009. Přinášíme podrobné informace z projednání podaných žádostí. Všechny postoje zodpovědných osob najdete v přílohách tohoto článku.

Výsledky grantového řízení 1. výzvy na podporu písecké kultury v roce 2009

V letošním roce došlo k doposud nevídanému kroku. Z předložených žádostí získaly podporu v nejpočetněji zastoupeném opatření č.2 na Podpora živé kultury z městských prostředků jen cca 1/3 přihlášených projektů. Návrh bodového hodnocení předložila grantová komise jmenovaná radou města Písek jako podklad pro následném projednání radou města Písek a zastupitelstvem města Písek (viz přílohy dokumentu).
Vesměs všechny podpořené projekty dostaly takřka celou požadovanou částku na projekty, což se zejména v opatření č. 2 a 3 fakticky nikdy nestalo. Jako v předchozích letech požadované prostředky opět zhruba 2x převyšovaly možnosti finančních částek grantového programu u nejžádanějších opatření č.2 na Podpora živé kultury a č.3. na velké kulturní projekty Město Písek - Centrum kultury.
Na vině jsou přísná pravidla požadující překročení 65 bodového limitu z možných 100 bodů a chybná alokace prostředků do jednotlivých grantových opatření. Nekonkrétnost strategického plánu rozvoje kultury komplikuje celý proces psaní a následného hodnocení předložených žádostí. Ten byl v minulém roce velice nešťastně aktualizován, čímž uzavřel možnost zlepšení tohoto stavu na minimálně další 2 roky. Na neúspěchu většiny žadatelů se také podepisuje klesající tendence poskytovaných finanční prostředky do grantových programů města. Tento stav je zapříčiněn přímým navyšováním prostředků na píseckou kulturu pro městem zřizované organizace (Centrum kultury o.p.s a Sladovna o.p.s). Tyto organizace odčerpávají prostředky z písecké kultury na úkor živé kultury, která na rozdíl od nich, je podrobována velice náročné prověrce kvality ve formě soutěže o nejkvalitnější projekty v grantového řízení. Vzhledem k tomu, že tyto organizace čerpají prostředky z městského rozpočtu přímo na mandátní smlouvy, je nepřípustné, aby se účastnili grantových řízení, z kterých ještě dále odčerpávají již tak nedostatečné finanční prostředky a dofinancovávají si již městem podpořené aktivity. Většina projektů na které žádají, jsou již obsažené v jejich mandátních smlouvách, které upravují co za prostředky města musí udělat v roce 2009. Jejich podpora ze strany města má ještě rovinu velice výhodných zápůjček budov a majetku města + navíc režijní náklady na chod těchto rganizací.

Tento nevyhovující stav je třeba při příštích grantech změnit.

Někteří žadatelé o granty již v souvislosti s oznámenými výsledky omezily své kulturní aktivity a zvažují ukončení své činnosti. Není to ve výsledku škoda pro kulturu města Písek?

Další odkazy k tématu:

Stránky o grantových programech města Písek

navazující článek Odbor kultury odmítá poskytnout informace

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

26. 5. 2009 (18:31)  –  Miroslav Pokorný

0
0

Reaguji na dokument ke článku – projednávání výsledků v radě města Písek.
Zde je souhrn podvodů (používám pouze stejný výraz) ze strany města, které nás dostalo do stávající situace. Dodávám, že současný místostarosta Tomáš Dušek se snaží situaci řešit.

Zima 2007
Divadlo Pod čarou vyřazeno ze Zlatého fondu i přes doporučení kulturní komise

Jaro 2008
Vyřazen stěžejní grant na pravidelnou kulturní nabídku (dodnes nevysvětleno)

Léto 2008
Zamítnutí žádosti o upuštění od nájemného po dobu rekonstrukce topení bez udání důvodů (divadlo 3 měsíce mimo provoz – bez příjmů)

Podzim 2008
Vyškrtnutí režijních nákladů z přiděleného grantu na kulturní program (pravidla zahrnutí režijních nákladů umožňovaly)

Zima 2008
Opětovné vyřazení ze Zlatého fondu i přes doporučení kulturní komise

Jaro 2009
Výpověď z nájmu

Odpovědět

30. 5. 2009 (20:58)  –  Magdalena Myslivcová

0
0

V případě Divadla Pod čarou si lze popsaný sled událostí stěží vyložit jinak než jako systematickou snahu Města Písek o likvidaci svobodného divadla, vnímaného jako konkurence městských kulturních zařízení. Je nejvyšší čas, aby vedení radnice přehodnotilo svůj přístup a dokázalo veřejnosti, že v Písku skutečně existuje podpora kultury.

Odpovědět

1. 6. 2009 (17:51)  –  Audio záznam z projednání v zastupitelstvu 21.5.2009

0
0

Audio záznam bude dostupný jen pro někoho (podle prohlížeče internetu) do dalšího jednání zastupitelstva http://mesto-pisek.cz/samosprava-mesta/zastupitelstvo-mesta/zastupitelstvo.html

Odpovědět

1. 7. 2009 (18:45)  –  Standa Pelc

0
0

Dobré odpoledne všem Písečákům.¨
Rád bych zde publikoval pár svých postřehů. Na úvod –nejsem Písečák, ale k Písku mám velmi vřelý vztah, protože jsem zde študýroval, O tomto webu mi řekla vnučka. Omlouvám se předem, pokud se budu mýlit. Zdá se mi, že tento web provozují lidé, kteří jsou velmi úzce spjati s těmi, kdo sem píší reakce. Prošel jsem téměř všechny příspěvky, vůbec bych se nezabýval tématem Opilí žáci… vždy se najde nějaký rýpal. Co mě ale velmi překvapilo je téma nedostatku peněz Divadla pod čarou. Neznám toto divadlo, nevím kdo je pan Pokorný, ani jak je stár (myslím že to bude starší člověk nebo abych ho neurazil pán v nejlepším věku). Ovšem shánět peníze takovýmto způsobem je pod úroveň člověka a hlavně, svědčí to o jeho neschopnosti jako managera. Navrhl bych – okamžitě vyměnit za někoho progresivního.Jinak pujde firma ke dnu.Možná hovořím moc z pozice soukromníka, ale myslím, že je to i v tomto případě aplikovatelné.A pokud si tímto trapným jednáním a chováním peníze vynutí, nebral bych to jako výhru, nýbrž absolutní prohru a sám bych odešel. Pan Pokorný asi nechápe, že grant si přece nemůže takto vynucovat . Peníze se přeci dají shánět jinak. Vnučka mě upozornila na Píclub, který má prý také podobné problémy, ale nikdy by se k takovému jednání nesnížil a že z Divadla pod čarou si hodně lidí dělá srandu. Nezlobte se, je to můj názor a spíše rada. Co bych naopak odsoudil a na co by se právě peníze z grantu dát měli, je návštěva Deggendorfu. To je trochu trapné. Na Slavnostech, což je zde také velmi diskutované téma, jsem bohužel, nebo jak tu čtu, bohudík – nemohu soudit, nebyl Zdraví Vás Standa Pelc

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.