Přihlášení

Farmáři z jihu vám dovezou čerstvé maso až domů

23. 1. 2019 | Redakce PS | Diskuze (0) | Pro rodinu

Žijeme v době plných nákupních regálů. Nabídka masa a masných výrobků je v supermarketech a řeznictvích nepřeberná. Přesto se stále více lidí začíná obávat o své zdraví a přemýšlí o původu a kvalitě potravin, které nám většinou zůstávají utajeny. Proč k nám vlastně musí cestovat z neznámých velkochovů přes půl Evropy jen proto, že někdo potřebuje vydělat? Nebylo by lepší nakupovat u sousedů, jejichž dobytek vídáme na pastvinách a víme, jak na farmách hospodaří? A právě proto se „farmáři z jihu“ sdružili do spolku a vymysleli způsob, jak vám čerstvé maso z malých jihočeských farem dovézt až domů nebo do vaší prodejny. O rozhovor jsme požádali jednoho ze zakládajících členů Spolku FARMÁŘI, z.s. Romana Čarka z Čížové.

Váš nápad je úplně čerstvý, od prosince rozvážíte maso od jihočeských farmářů až do domácností. Jak tahle myšlenka vznikla?

Máme malou rodinnou farmu s chovem skotu. Každý farmář po odchovu dobytka přemýšlí, jak svou dvouletou práci nejlépe zhodnotit, a naráží přitom na nízké výkupní ceny. V našem regionu vykupují dobytek například jatky Blovice. To už je ale 60 kilometrů a skot se při přepravě zbytečně stresuje, což se pak odráží i na kvalitě masa. Přesto je to ještě ten lepší případ. V horším případě se farmáři nechají zlákat o něco lepší cenou od překupníků, kteří převážejí živý dobytek třeba až do Turecka nebo Itálie. Tyto transporty jsou něco příšerného. Malí farmáři se často snaží prodávat maso přímo ze dvora, ale většinou jim chybí stálý odbyt s garantovanou cenou.

Vznikla tedy myšlenka spojení jihočeských farmářů s českým obchodním řetězcem COOP, a tak jsme začali. V samoobsluhách, zatím na strakonickém okrese, se nabírají objednávky na hovězí maso, které jim ve stanovený termín do prodejen dovážíme. Nově jsme zahájili také objednávky přímo zákazníkům s dovážkou až k nim domů. Běží nám webové stránky s potřebnými informacemi.

Odkud pochází maso, které si běžně kupujeme v prodejnách?

Česká republika není v chovu skotu soběstačná. Dotacemi zdeformované podmínky v našem zemědělství způsobují nesmyslné transporty skotu do cizích zemí, ale na druhé straně se k nám dováží maso z Polska, Holandska, Belgie, Brazílie, Argentiny, Uruguaye, apod. Je to proti veškeré logice. Proto bylo naším hlavním cílem najít způsob, jak naše kvalitní maso z místních farem dopravit k našim spotřebitelům. Paradoxně se to zdá jako jednoduchá věc, ale dosáhnout toho bylo dost složité.

Na jakém principu vaše nabídka funguje?

Sdružili jsme se do spolku FARMÁŘI z.s. Ke třem zakládajícím členům postupně určitě přibydou další podle toho, jaká bude poptávka zákazníků. Region jsme omezili do padesáti kilometrů od Písku. Porážka probíhá na nejbližších jatkách v dosahu konkrétní farmy a maso pak ve čtvrtích putuje do nové zpracovny, kterou jsme vybudovali v masně v Čížové. Zákazníci si u nás mohou objednat balík s 10 kg hovězího masa ve špičkové kuchyňské úpravě za 1.600 Kč, kde je garantovaný obsah 3 kg zadního, 2 kg předního, 2 kg předního s kostí na polévku a 3 kg na guláš. Menší balení s 5 kg masa, kde jsou poměry poloviční, vyjde na 880 Kč.

Jak probíhá objednávka a doručení?

Objednávky přijímáme na adrese info@farmarizjihu.cz a tel. 602 113 600, maso můžeme v domluveném termínu do 10 až 14 dnů doručit až do domu. Zákazníci si mohou objednat maso také ve své prodejně COOP, zatím tedy na Strakonicku, a tam si ho také vyzvednout .

Dozví se zákazník, ze které farmy maso pochází?

Ano, originální krabice s přelepem je opatřena štítkem s veškerými údaji o farmě, konkrétním kusu dobytka i datu porážky. Díky našemu sdružení můžeme garantovat, že maso pochází ze zdravého skotu, bez hormonální podpory a antibiotik, a je čerstvé. Každý chov si dobře prověřujeme. Jedná se o skot krmený pastvou a vlastním senem, případně šrotem. Farmáři většinou nechtějí podstupovat byrokracii spojenou s certifikací bioprodukce, v podstatě by ale jejich maso kritéria na bio splnilo.

Co byste vzkázal vašim zákazníkům?

Neváhejte a vyzkoušejte. Budete překvapeni kvalitou masa, jeho zpracováním a výbornými vlastnostmi pro další kuchyňské zpracování. V neposlední řadě také cenou. Protože kde nakoupíte kilo hovězího v takovéto kvalitě za 160 Kč? U nás je to možné…

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.