Zákusky jedině U Volfů, tam mají nejlepší!
Jako malý chlapec jsem v Českých Budějovicích, kde jsme s rodiči bydleli, chodíval s matkou nakupovat do obchodů, tehdy ještě vlastněných soukromými obchodníky. Jen pro ilustraci: Pro boty k Baťům, pro nábytek ke Kneislům, pro potraviny ke Kulíkům, pro maso ke Schneiderům a pro cokoliv do obchodního domu Brouk a Babka. Po roce 1952 ale tehdejší mocipáni všechny tyto obchody znárodnili a některé majitele označili za „keťase“ a pozavírali je. Obchody pak dostaly úplně jiné názvy a vývěsní štíty. Moje matka a mnozí další obyvatelé však dál říkali, že chodí do obchodů s původními názvy a to až do revoluce v roce 1989…
Když jsem v roce 1967 přišel do Písku, zjistil jsem, že situace je tady obdobná. I tady se chodilo k Jůzkům, k Hlavínům, do hotelu Dvořáček atd. Jeden z těchto obchodů mne potkal asi po měsíci mého pobytu – v době mé první výplaty. Tehdy se za první vydělané peníze uspořádávalo pohoštění pro spolupracovníky. Zeptal jsem se proto jednoho ze starších kolegů – Písečáka, kde by se daly koupit dobré zákusky. On mi bez váhání odpověděl: „Zdeňku, jedině u Volfů, tam mají nejlepší!“
Zeptal jsem se, kde se cukrárna nalézá, a on odpověděl, že v Ningrově ulici a oficiálně se jmenuje „Cukrárna – kavárna RaJ“. To bylo moje první setkání s Cukrárnou U Volfů.
Od té doby, kdykoliv jsem potřeboval nějaké zákusky nebo dorty, vždy jsem je kupoval tam. To se nezměnilo ani po roce 1991, kdy nynější majitelka, vnučka zakladatele firmy pana Josefa Volfa, provozovnu od státu odkoupila zpět a začala podnikat pod původním názvem „Cukrárna U Volfů“ v původních prostorech.
Jistě mi, všichni Písečáci, dáte za pravdu, že dorty, zákusky a vše ostatní je zde skvělé. Totéž platí i o obsluze. Co je ale nejdůležitější? Že za touto kvalitou stojí konkrétní lidé. Když jsem o tom mluvil s paní Bicanovou, nemohla si své zaměstnankyně vynachválit. Pochvalně se vyjádřila o cukrářkách, které zmíněné dobroty vyrábějí. Ale abych byl konkrétní. Řeč byla o paní Věře Holanové, která v cukrárně pracuje od svého vyučení již 43 let a pro paní Bicanovou již let 29. Je to v dnešní době skoro neuvěřitelná věrnost. Je opravdovou duší výrobny a se svými kolegyněmi, paní Ingrid Jamburovou, která v cukrárně pracuje přes dvacet let, a Nikolou Preussovou tvoří páteř kvality, na které si desítky lidí denně pochutnávají.
A co říci na závěr? Musím za sebe prohlásit, že zákusky z rukou těchto žen jsou skvělé, a troufnu si říci, že jinde lepší nedostanete. To vše je ještě podtrženo stále usměvavou obsluhou, protože výborný výrobek servírovaný s úsměvem chutná dvojnásob!
Přeji všem zaměstnancům Cukrárny U Volfů a i majitelce paní Bicanové, aby ještě dlouho a ve zdraví dráždily naše chuťové pohárky.
Zdeněk Beneš